ET FORSVAR AF KOLLEGIELIVET MED BØRN

kollegie

Når du tænker på et kollegie, så tænker du garanteret på sådan et værelse med bad – og fælleskøkken, hvor der altid er fest og mennesker. Hvor ens naboer er ens venner, og der hele tiden er mulighed for at være social. Madklub, køkkenfester og ham, der aldrig rydder op efter sig selv og spiser andres mad. Men sådan er virkeligheden altså ikke. Ikke alle steder i hvert fald. I hvert fald ikke her hos os.

Vi har boet på Øresundskollegiet siden januar 2017, hvor vi flyttede i en 2-værelses lejlighed. Den var lige lidt større, lidt billigere og lidt bedre placeret end den 2-værelses lejlighed vi havde på vores gamle kollegie. Og så lå det lidt i kortene, at der nok ikke ville gå mange år, før en 3-værelses ville blive aktuel – og det kunne vi få (billigt) på Øresundskollegiet. Når man bor i en kollegielejlighed – især som par – så er det sociale på et minimum: Der er ikke fælleskøkken eller madklub, så man deler ikke noget med nogen. Det minder mest af alt bare om en almindelig lille lejlighed i København: 2 værelser med eget køkken, badeværelse og masser af naboer. Den eneste forskel er bare, at her er folk studerende. Og det er billigt. Og sådan er det også i vores 3-værelses kollegielejlighed.

Kollegie med børn

Alligevel bliver vi sjældent mødt med positivitet, når vi siger, at vi på kollegie. På grund af de fordomme, der er om at bo på kollegie, skal vi altid forsvare, hvorfor og hvordan det kan lade sig gøre, når vi har et barn. Og når vi fortæller, at der i vores bygning stort set kun er børnefamilier – ja, så bliver folk endnu mere overraskede. På trods af, at vi gør vores bedste for at forklare, at der altså ikke er fest hver aften, men i stedet masser af børn, legeplads og at vi har et børneværelse, så vækker det stadig meget skepsis. Faktum er bare, at man møder flere børn på plastikscootere på gangene end fulde 22-årige, og jeg er oftere blevet vækket tidligt af et tonedøvt blokfløjtespillende barn, end jeg er blevet holdt vågen af teknomusik.

Til gengæld er det lige som om, folk glemmer, at de er på et kollegie, når de er på besøg, og deres skepsis egentlig kommer til skamme. En enkelt har sagt: “Hold da op, ja sådan kan man også bo på kollegie.” Og ja; sådan kan man nemlig bo på kollegie.

Kollegie med børn

Det er virkelig et privilegium, at vi kan have et barn, mens jeg stadig studerer – og bo hvor og som vi gør: Vi ville ikke på andre måder have råd til at bo i en 3-værelses lejlighed så centralt i København. Og så synes vi selv, det er ret vildt, at vi rent faktisk har et helt værelse kun til Svend – ikke at han bruger det til andet end at lege og få skiftet ble i…

Der er mange muligheder, når man bor på kollegie. Ud over, at vi jo er sikret bolig så længe, jeg studerer, er her mange gode faciliteter som grønne arealer, læsesale, værksteder og kreative lokaler, vaskeri, legeplads og festlokale. Vi har endda holdt Svends barnedåb med knap 50 gæster her på kollegiet. Alene Svends barnedåb havde været problematisk (læs: for dyr) for os, hvis vi ikke havde haft denne mulighed.

Jeg ville godt nok have det mærkeligt med at vide, at jeg var vokset op på et kollegie.” Det fik jeg at vide, dengang Jakob og jeg flyttede til Øresundskollegiet – men gangene og legepladsen er fyldt med børn, så når Svend bliver lidt ældre, får han en fest her på kollegiet.

Kollegie med børn

Selvfølgelig er kollegier forskellige og har forskellige muligheder, men her i vores bygning tager man nok mere hensyn til hinanden (læs: hinandens børn) end i “almindelige” lejlighedskomplekser, for vi har alle børn: Det er præmissen for at bo her. Så kan man bo på kollegie med børn? Det korte svar er: Ja. Det lidt længere er: Ja for fanden. (I hvert fald her hos os…)

1 Comment

  1. M

    – og lige så mange stjerner

    2 måneder ago

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.